De innerlijke heks is een deel van iedere vrouw dat soms sterk op de voorgrond kan staan in haar relatie. Ze is ook wel bekend als:  je innerlijke feeks, je schaduw, duistere zuster, het jaloerse kreng, je klager, mopperaar, manipulerende bitch.

innerlijke heks- inzicht door ervaringJe innerlijke heks of feeks hangt samen met je innerlijke godin. Die verlangt intens naar overgave, veiligheid, geborgenheid en ontspanning, maar denkt dat ze dat niet kan krijgen omdat haar geliefde niet perfect is. Daarom stelt ze alles in het werk om haar geliefde duidelijk te maken hoe hij zou moeten zijn. Ze gaat bovenop hem zitten en commando’s uitdelen. Als hij maar zou luisteren… maar dat doet hij natuurlijk niet. Geen wonder dat ze gaat klagen, zuchten, steunen en beschuldigingen naar hem uit.

vrouwen zijn ‘frogfarmers’

Door op hem te projecteren dat hij een foute man is hoef jij niet naar je eigen aandeel in de problemen en haar eigen trauma’s te kijken. Jij gelooft dat je helemaal goed bent en alleen maar stinkend je best doet.

Vrouwen zijn ‘frogfarmers'(kikkerkwekers). Ze veranderen ze hun prins namelijk in een kikker door hem voortdurend te bekritiseren te beschuldigen en te klagen.

Bij alles wat hij in onze ogen niet goed doet ( niet opruimen, laat thuiskomen, naar andere vrouwen kijken, etcetera) vragen we ons af waarom hij dat doet. We piekeren en denken dat hij dat allemaal doet omdat hij niet genoeg om ons geeft en omdat wij niet goed genoeg voor hem zijn. Pang! Weg zelfvertrouwen. Onze innerlijke godin verandert in een innerlijke heks.

Dramadriehoek

We komen in een vicieuze cirkel terecht. Door ons geklaag en gezeur verdwijnt de belangstelling van onze man in ons en trekt hij zicht terug. Terwijl zelfvertrouwen, authenticiteit en hartstocht de succesfactoren zijn voor onze relatie, komen wij in de dramadriehoek te terecht. Afwisselend gedragen we ons als aanklager van onze partner en slachtoffer en verwachten we van hem dat hij zich opstelt als onze redder

dramadriehoek- inzicht door ervaring

 

Onze innerlijke heks omarmen.

Gelukkig zijn wij vrouwen zelf bij machte om het tij te keren!

We kunnen er zelf voor zorgen dat we ons zelfvertrouwen, authenticiteit, hartstocht en ontvankelijkheid terugkrijgen. De oplossing is onze eigen innerlijke heks te leren kennen en te omarmen. We kunnen haar erkennen en accepteren als een deel van onszelf. Dit is de manier waarop het vrouwelijk wezen nu eenmaal in elkaar zit en we hoeven het dus niet te zien als een persoonlijk falen.

wie domme dingen doet wordt wijs- inzicht door ervaringBovenstaande tekst heb ik geschreven op basis van het boek ‘Wie domme dingen doet wordt wijs: inzichten voor spirituele groei’ van Lisette Thooft wat ik je graag wil aanraden

 

 

 

 

 

 

 

Voel je weer vrouw

Je hartstocht en ontvankelijkheid kun je weer versterken door op een top vrouw te durven zijn met volle aandacht voor je eigen lijf. Doe datgeen wat jou helpt je weer helemaal vrouw te voelen.

verwen jezelf bijvoorbeeld met:

 • Een heerlijk bad
 • Lekker zonnebaden voor een mooi bruin kleurtje
 • En nieuw vrouwelijk jurkje of nieuwe lingerie
 • Mooie make-up
 • Een bezoek aan de schoonheidsspecialiste of kapper
 • Een dagje sauna

Oefening: Ga eens het gesprek aan met je innerlijke feeks!

in gesprek met jezelf- in zicht door ervaringIn gesprek gaan met je innerlijk feeks kun je alsvolgt doen. Doe deze oefening bij voorkeur wanneer je merkt dat ze erg aanwezig is op een bepaald moment.

Stap 1: Waarschijnlijk herken je je innerlijke feeks aan bepaalde lichamelijke signalen. bijvoorbeeld een strak gevoel in je onderrug of schouders, een felle blik in je ogen, spanning in je kaken.

Stap 2: Versterk de energie van je innerlijke feeks door je een situatie te herinneren waarin ze heel actief was. Bijvoorbeeld de laatste ruzie/discussie met je partner. Geef haar een plek in de ruimte, bijvoorbeeld een stoel of kussen.

Stap 3: Vragen stellen. Dit kun je ook door een vriend of vriendin laten doen. Je kunt dan zelf op de plek van je innerlijke feeks plaatsnemen en je volledige concentreren op dat wat er in je opkomt. Start met: Welk deel van mij ben jij? en verwelkom haar: wat fijn dat je met mij wilt praten. Stel daarna bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Wat doe je voor mij?
 • Wat wil je voor mij bereiken? Waar wil je mij bij helpen?
 • Waarvoor heb ik je nodig?
 • Hoe doe je dat?
 • Hoe kan ik je herkennen?
 • Wanneer ben je er voor mij?

Stap 4: Ervaar wat er gebeurt in je lijf en sta open voor de signalen, beelden en woorden die in je opkomen. Vraag door op de dingen die in je opkomen

Stap 5: Bedank haar voor het gesprek en stap terug in je eigen energie bijvoorbeeld door even een rondje te lopen of te stretchen

Meer inzicht in je innerlijke heks

Zou je graag meer inzicht willen in je innerlijke heks en wil je hierbij ondersteuning dan helpt “inzicht door ervaring’ je graag op weg. Bijvoorbeeld met een voice dialogue sessie in combinatie met paardencoaching. Lees meer hierover op de pagina over voice dialogue of neem direct contact op.