Synchroniciteit is het zogenaamde toeval dat geen toeval is.

Gebeurtenissen en voorvallen die precies op het juiste moment gebeuren, waardoor de eigen bestemming een nieuwe impuls krijgt. Dat kan confronterend zijn, want synchroniciteit is ook te zien als een spiegel van de ziel. Het moderne snelle leven zorgt er voor dat we vaak geen oog te hebben voor eze bijzondere gebeurtenissen. We hebben het tè druk, we worden geleefd door de waan van de dag. Met dit bericht wil ik je uitnodigen om meer over synchroniciteit in jouw leven te ontdekken

Synchroniciteit is een bijzonder verschijnsel. Veel mensen hebben er ervaring mee. Er gebeurt iets waarvan je denkt “dit is wel apart of heel bijzonder” of “dit kan geen toeval zijn”. Het gaat om gebeurtenissen die een bijzondere betekenis hebben en die je vaak het gevoel kunnen geven dat je op de goede weg zit.

synchroniciteit Jung- 'Inzicht door ervaring'Het lijkt een soort teken, een richtingaanwijzer. De kunst is om deze tekens te herkennen. Synchroniciteit is niet iets van de ratio, het hoort thuis in de wereld van het onverwachte en het onderbewuste.

De Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung heeft het begrip synchroniciteit voor het eerst echt fundamenteel verdiept, onderzocht en op de kaart gezet. In het verlengde van synchroniciteit zijn er de begrippen flow, de wet van aantrekking en the Secret.

Wat synchroniciteit in de praktijk oplevert

1) Je krijgt een soort kompas ter beschikking waardoor je geholpen wordt bij het nemen van de juiste beslissingen, en

2) Het toeval houdt je een spiegel voor. Je krijgt bepaalde ervaringen voorgeschoteld waar je iets van te leren hebt. Blijkbaar zijn de dingen die je op betekenisvolle wijze in de buitenwereld toevallen een afspiegeling van wat er in je binnenwereld gebeurt.

  • U loopt een winkel binnen zonder te weten wat u wilt. Het voorwerp dat u nodig heeft, valt van een schap en blijft voor uw voeten liggen.
  • U moet een hoge rekening betalen, maar u heeft geen geld. Plotseling krijgt u een meevaller ter grootte van het benodigde bedrag.
  • U denkt aan een vriendin die u al jaren niet gezien heeft. Het volgende moment gaat de telefoon.
  • U bent veel te laat, maar net als u bij de overvolle parkeerplaats komt, rijdt er iemand weg.
  • U krijgt plotseling een naar voorgevoel en besluit om niet volgens plan naar een bepaalde plaats te gaan. Later blijft dat er op die betreffende plek een ernstig ongeluk is gebeurd.

 6 tips voor meer synchroniciteit in je leven

synchroniciteit- 'inzicht door ervaring'
Tip 1 Stel je zelf er voor open

Het begint met kijken, kijken, kijken. Kijk naar je droombeelden, naar iets wat je echt meemaakt of wat je toevallig tegenkomt. Of kijk naar iets wat je denkt of voelt. Lukt het je nog niet goed? Vraag er dus gewoon om in een meditatie of gebed en blijf goed opletten.

Tip 2: Accepteer ze

Hoe belachelijk het in eerste instantie ook lijkt, leg verbanden!” Dat is gewoon toevallig,” zul je in het begin misschien sceptisch blijven zeggen bij de toevallige gebeurtenissen. Accepteer deze momenten dus als wonderen, als geschenken. Heb er vertrouwen in dat je op deze manier naar jouw levensdoel wordt geleid. Voor je het weet komen er dan meer synchrone gebeurtenissen in je leven.

Tip 3. Zet je hart open

Het is makkelijk om synchroniciteit te ridiculiseren, te bagatelliseren of zelfs te ontkennen: toeval bestaat niet. Zeker als je het louter vanuit je hoofd probeert te verklaren. Dat gaat je niet lukken. Synchroniciteit laat je zien en vooral voelen dat alles met alles verbonden is. Om het te ervaren moet je naast een gezonde dosis denken ook je hart openzetten en je gevoelens toelaten. Of het nu gaat over schuld, opluchting, schaamte, kwaadheid, verdriet of blijheid.

Tip 4: Volg dat wat je blij maakt

Vooral als jij de dingen doet die jou heel veel plezier geven, zul je zien dat de toevalligheden steeds meer op je pad gaan verschijnen. Het is een soort teken van het universum om jou te laten zien dat je op de goede weg bent. Steuntjes in je rug. Als je de dingen die jou blij make en jouw dromen durft te volgen, wordt dit direct beloond door het universum.

‘Spring en het vangnet verschijnt’

Tip 5: Vertrouw op je intuïtie

Durft te luisteren naar je intuïtiem die zachte stem van binnen. Die wijst je precies de juiste weg. Voel je de drang om een bepaalde winkel binnen te gaan? Verlang je ernaar een bepaald boek te lezen? Of denk je net aan die ene vriend en heb je zin om hem weer te spreken? Just do it. Het zullen misschien onlogische keuzes zijn. Niet te verklaren richtingen die je uitslaat. Dat maakt allemaal niets uit… Het zijn deze dingen die jouw leven tot een groot avontuur maken. Het mysterie van het universum schuilt niet in je hoofd, maar in je hart.

Tip 6: Direct beginnen?!

Maak eens een lijstje van alle dromen en verlangens die je hebt. Dat kan variëren van kleine tot grote verlangens. Bepaalde personen die je wilt ontmoeten, boeken die je wilt lezen, cursussen die je wilt volgen, vaardigheden die je wilt leren, dingen die je wilt creëren. Let de komende weken heel goed op wat aangereikt wordt. Blijf je intuïtie volgen, houd je ogen open en blijf vertrouwen op de wijsheid van het universum.

“Als we op zoek gaan naar synchroniciteit, als we merken dat alles in het leven met elkaar verbonden is, dan gebeurt er iets. Het is dan net alsof er een filter wegvalt. We ontdekken dat synchroniciteit overal om ons heen is.”

Aanknopingspunt voor het herkennen van synchroniciteit

Waardevolle Relaties

Elke relatie die je hebt, is een uiting van wie jij bent als persoon en zal je in die zin verder brengen in jouw ontwikkeling. We zijn allemaal een spiegel voor de ander en we moeten leren onszelf te zien in de spiegel die anderen ons voorhouden. Dit betekent dat je soms geconfronteerd wordt met je negatieve kanten en andere keren wordt juist bevestigd hoe mooi je bent als persoon. In deze stap gaat het erom dat je in alles zowel de positieve als de negatieve kanten van jezelf accepteert.

Nieuwe Impulsen

We raken gewend aan een bepaalde manier van doen en gaan dan op dezelfde voet verder, uit gewoonte, omdat het op deze manier makkelijk en veilig is. Als je je leven opnieuw vorm wilt geven, door het toewerken naar synchroniciteit, is het belangrijk om open te staan voor nieuwe impulsen. Wees bewust van je belemmerende patronen en blijf nieuwe wegen inslaan om jezelf te bevrijden van emotionele ballast.

De wonderen zijn zeker de wereld nog niet uit. Geloof je nu weer een beetje in wonderen? Hou het volgende voor ogen: deze wonderen zijn ook voor jou weggelegd!

Schrijf!

Omschrijf je doelen en ontwikkel een visie én geloof in wat je doet.

Houdt een dagboek bij om de toevalligheden die in jou leven plaats vinden beter en sneller te kunnen herkennen.

Kaarten

Speel eens met inzichtkaarten of de tarot.

Stilte

Zoek de stilte op, mediteer, bid en/of ga de natuur in.

 

Moeite met het ervaren van Sychroniciteit?

Emotioneel evenwicht is een belangrijk voorwaarde voor het zien van synchroniciteit en de waardevolle inzichten hieruit te kunnen ontvangen.

Wanneer je emotioneel in balans bent, trek je simpelweg goede en prettige zaken aan, omdat je ruimte in je hoofd en hart hebt.

Merk je dat je emotioneel uit balans bent en wil je ondersteuning bij het hervinden van emotioneel evenwicht? Heb je er al weleens aan gedacht dat coaching je kan helpen? Wist je dat coaching zeer effectief is om je te helpen weer in balans te komen? Klik hier voor meer informatie over coaching met paarden bij ‘Inzicht door ervaring’