“Coachen met paarden laat je leren door ervaren”

‘Equine assisted coaching’ oftewel ‘Coachen met paarden’ is een verfrissende manier van coachen. Het paard is de echte coach en de menselijke coach faciliteert het proces. Tussen het paard en degene die wordt gecoacht gebeurt het. Er is ruimte om echt te voelen. Gevoelens zijn vaak niet makkelijk onder woorden te brengen, maar dat hoeft ook niet. Het gaat om jouw ervaring. Het paard helpt jou inzichten te krijgen die jou helpen om die verandering te weeg te brengen waar jij naar op zoek bent.

Vaak vragen mensen mij vaak: ‘Moet ik dan ook op paard?’: Dat is echter bij coachen met paarden bij ‘Inzicht door ervaring’ nooit het geval. Wij willen dat het paard op een pure en vrije manier kan reageren. Ook is het veiliger naast het paard. Coachen met paarden is dus coachen naast het paard.

Ook Wanneer je angstig bent voor paarden is dat geen probleem. we starten de sessie dan op de afstand van het paard die jij prettig vindt. Vaak zul je merken dat je het gedurende de sessie zelf de behoefte krijgt om dichtbij het paard te komen.

Het mooie bij het coachen met paarden is dat het paard feilloos aansluit bij dat probleem of die uitdaging die op het moment van de coachsessie het meest aandacht nodig heeft. Is coachen met paarden dan niet ‘zweverig?’ Nee absoluut niet. Het doen van activiteiten met één of meerdere paarden zet je letterlijk met beide benen op de grond. Het is ervaringsgericht, doelgericht en oplossingsgericht .

Hoe werkt coaching met paarden?

Wanneer je voor een sessie coachen komt bij ‘inzicht door ervaring trek dan stevige (dichte) schoenen en kleding waarbij je comfortabel buiten kunt verblijven aan. De sessies coaching met paarden vinden namelijk buiten plaats.

We starten met een korte voorbespreking aan de rand van de wei. Daarna gaan we de wei in een vraag ik je een activiteit te doen met de paarden. Deze stem ik af op dat wat jij wilt onderzoeken, oplossen of bereiken. Ik geef je veel ruimte om zelf te ervaren en zal je geen uitleg geven in de omgang met paarden. We zullen vervolgens samen terugkijken op jou ervaring en deze samen vertalen naar je dagelijks leven. Het mooie is dat er daarna ruimte om de activiteit te herhalen en/of te experimenteren, je kunt dus meteen ervaren hoe de verandering er uit ziet en voelt en hoe de omgeving hierop reageert. De mooiste inzichten en veranderingen vinden vaak plaats zonder woorden in contact met de paarden.

Deze werkwijze klinkt simpel he? toch ben ik steeds weer verrast over de effectiviteit van deze vorm van coaching

Coachen met paarden is ‘Coaching Plus’

  • Coaching met paarden stopt niet bij het inzicht in waar je vastloopt. Het geeft je de kans om in de praktijk te experimenteren hoe het anders kan. Bijvoorbeeld met een andere houding, energie of mindset.
  • De inzichten houden niet op na de sessie. Vaak dienen zich weken na de sessie nog nieuwe inzichten aan.

Wil je nog meer weten? Lees dan hier verder in het magazine van de Keulse weg of lees hier verder op de website