Overspannen of Burn-out?

Soms is het leven te zwaar: er zijn heel vele zaken die je aandacht vragen, je overziet de ‘problemen niet meer, er is iets ingrijpends gebeurd en/of je ervaart minder steun uit je omgeving. Dan ligt het risico om overspannen te raken op de loer.

Als de omstandigheden meer vragen dan je aankunt, raak je overbelast. je verliest het overzicht en raakt de greep op de situatie kwijt. Je krijgt psychische en lichamelijke klachten waardoor je niet meer normaal kunt functioneren. We noemen dit overspannen.

overspannen of burnout ínzicht door ervaring' helpt!

Overspannenheid is een waarschuwing van je lichaam

Overspannenheid is meestal de eerste serieuze waarschuwing van je lichaam. Je ervaart allerlei klachten en symptomen van stress. Wanneer je rust neemt, nemen deze overspannen klachten echter snel af en kun je weer verder. Bij een burn-out duurt het herstel veel langer. Bij burn-out is het energieniveau aangetast en verlaagd, als een reactie op de langdurige, meestal jarenlange spanningen. Soms is de relatie werk en klachten niet eens meer te leggen. Lichaam en geest voelen zich opgebrand, of ‘kapot’. Kortom, onder lichte stress is het prettig werken, bij overspannenheid kom je in de gevarenzone, en bij burn-out zegt je lichaam dat het nu afgelopen is. Je kunt niet meer.

 ‘Burn-out ontstaan wanneer je langdurig en ver over je grenzen heen gaat’

Lees meer over Burnout

Kijk op de pagina signalen van burn-out om meer te lezen over de signalen, symptomen en kenmerken van burn-out

Op de pagina integrale aanpak kun je meer te lezen over hoe ‘inzicht door ervaring je kan helpen met Burnout-Coaching wanneer je overspannen bent, een burnout hebt of denkt te hebben. klik op de link hieronder om direct naar deze pagina te gaan.

Meer info over Burnout-Coaching

Bent u werkgever kijk dan op de pagina “burnout en re-integratie”  om te kijken wat wij voor uw werknemer die overspannen is of een burnout heeft kunnen betekenen.

Meer info voor werkgevers