Genieten we nog wel genoeg? Veel mensen laten hun beeld dat ze van hun dag hebben bepalen door de vervelende dingen die er die dag gebeurt zijn en de dingen die er niet gelukt zijn. Bijvoorbeeld ik heb mijn werk vandaag niet afgekregen, ik had een aanvaring met mijn collega en het nieuwe gerecht dat ik vandaag heb gekook smaakte te flauw.

Dit is een denkfout die misschien nog wel sterker werkt als je door vervelende ervaringen in je leven negatief over jezelf bent gaan denken. Het is een hardnekkige denkfout die moeilijk te omzeilen is. Wat je kunt doen is je in elk geval bewust zijn van je selectieve geheugen of je donkere bril. Sta expliciet stil bij positieve ervaringen, de momenten waarop je kon genieten. En relativeer. Daar wordt je bovendien een gelukkiger mens van.

Witboek

Witboek- 'inzicht door ervaring'

De naam zegt het al; in plaats van zwartkijken helpt dit boek dat je zelf gaat vullen je op positieve dingen in je leven te focussen. Het helpt je om juist die kleine dingen te zien die jouw dag waardevol maken, en hiervan te genieten. Het is eigenlijk heel simpel:

1. Koop een  mooi boekje (met blanco bladzijden)dat makkelijk in je tas past.

2. Schrijf, kleur, plak of knutsel elke dag iets in je witboek. Als het je even lukt snel nadat er iets positiefs gebeurde en zeker op een vast tijdstip dat voor jou goed uitkomt. In de trein? Voor je gaat slapen? Na het eten?

3. Lees af en toe alles wat je eerder opgeschreven hebt over en doe dat vooral als je je somber voelt of als er iemand je kritiek heeft gegeven.

Lees hieronder hoe je je witboek meer diepgang kunt geven

Een witboek met heden, verleden en toekomst

Witboek- 'inzicht door ervaring'

Je verdeelt je Witboek in drie delen: ”heden”, een deel ”verleden” en een deel ‘toekomst”. In het Witboek ga je schrijven over wat er goed gaat, wat je prettig vindt, waar je trots op bent en wat je leuk vindt. Je kunt ook dingen inplakken, zoals leuke foto’s, teksten uit tijdschriften of collage’s maken. Het Witboek gaat over positieve gebeurtenissen, gevoelens, herinneringen en dromen.

Heden

In het eerste deel schrijf je iedere dag minimaal drie dingen op van de afgelopen dag waar je tevreden over bent, trots op bent of die je leuk vond. De bedoeling is dat je beschrijft wat er gebeurde, wat je prettig vond en wat je eigen aandeel daarin was. Het hoeven geen grote gebeurtenissen te zijn die je opschrijft. Het helpt je om concreet en positief te denken in plaats van vaag negatief.

Verleden

Het tweede deel, over het verleden is een deel waar je alles uit je verleden kunt verzamelen waar je positieve herinneringen aan hebt. Je kunt hier schrijven, maar ook foto’s plakken, tekeningen maken, kortom alles verzamelen wat je goede herinneringen oproept.

Toekomst

Begin met het beschrijven van je dromen over de toekomst. Als je dat moeilijk vindt begin je met toekomstdromen op de lange termijn en daarna pas op de kortere termijn. Probeer buiten de bestaande kaders te denken. Als alles mogelijk zou zijn wat zou je dan voor werk doen? Hoe zou je leven er dan uit zien? Waar ben je dan? Wie zijn er dan bij je? Kleur dit beeld in met plaatjes uit tijdschriften, foto’s of teken het uit. Beschrijf of schets van hieruit verder wat je eerste stap zou kunnen zijn in de richting van je droom. Waar ben je over een maand, een half jaar, een jaar en waar over 5 jaar?

Een valkuil voor heel veel mensen is dat ze niet meer over hun dromen praten, omdat die toch nooit mogen of toch nooit zullen uitkomen. Terwijl juist je dromen je motiveren, smaak geven aan je leven. Wie weet als je ze nu eens echt mag dromen wat er dan allemaal van terecht kan komen ooit?

laat je creativiteit er op los’

Het ”Heden” van het Witboek schrijf je voornamelijk. Woorden kunnen je helpen om dingen contcreet te maken. Het ”Verleden” en het gedeelte ”Toekomst” kun je gebruiken, als je dat wilt, om je creativiteit op los te laten. Je kunt gebruik maken van collages, knipsels met foto’s, kaarten, briefjes, kleuren enzovoorts. Het schrijven komt dan later. Alles mag en alles kan, maar hoeft niet. Als je je wilt beperken tot het schrijven omdat dat het beste bij je past doe dat dan. Het is jouw boek. Het Witboek moet een boek waar je ook veel plezier aan beleeft, zowel bij het maken als later bij het teruglezen.

30 kleine dingen om van te genietengenieten van kleine dingen- 'inzicht door ervaring'

Heb je behoeft aan lijstje met kleine dingen om van te genieten? Hier alvast een kleine opsomming met kleine dingen waar ik van geniet. Deze lijst is voor iedereen persoonlijk en ik nodig je dan ook uit om hieronder te delen van welke kleine dingen jij geniet

 1. Met mijn zoontje naar kinderboerderij
 2. Mijn zoontje die zij hand opsteekt tegen elke voorbijgang en ‘Hai’ zegt
 3. Skaten op een zwoele zomeravond
 4. Genieten van een zonsondergang
 5. Kijken naar de wolken in de lucht en er vormen van bijzondere beesten in ontdekken
 6. Een heet bad nemen
 7. Een verse boterham met hagelslag
 8. De wind door mijn haar tijdens het paardrijden
 9. Tuinieren
 10. De geur van vers wasgoed
 11. Mijn favoriete muziek hard draaien in de auto
 12. Eerder van je werk weg gaan, al is het maar 5 minuten
 13. Met je blote voeten in het gras lopen
 14. Een glimlach van een voorbijganger op straat
 15. Tussen de lakens van mijn vers opgemaakte bed kruipen
 16. Een opgeruimd huis
 17. Mijn kinderen zien lachten
 18. Mijn kinderen zien spelen
 19. Gemasseerd worden
 20. Een kop verse munt thee
 21. Knuffelen met mijn vriend
 22. Het vermoeide gevoel na fanatiek sporten
 23. Een kop warme chocomel met slagroom
 24. Een lange boswandeling maken met de hond
 25. Je schatje verrassen met een ontbijtje op bed
 26. De geur van verse broodjes in de ochtend
 27. Een heerlijk speciaal biertje in een mooi glas
 28. Met zijn tweetje fonduen bij kaarslicht
 29. Een leuk berichtje ontvangen van een goede vriendin
 30. Vroeg naar bed met een goed boek