Lang niet alles zit mee in het leven, zeker ook niet bij mij (zie voor details mijn Facebook bericht). Maar stil blijven staan bij je tegenslagen en kijken wat er allemaal niet goed gaat werkt niet.  Vooruitkijken, ervan leren en positief blijven is de enige remedie. Terug kijken is achteruitgang, kijken naar wat er wel is brengt je verder. Klinkt leuk, maar is in de praktijk best lastig. Daarom hieronder een aantal tips om beter met tegenslagen om te gaan

 

Omgaan met tegenslagen: 9 tips om tegenslagen te overwinnen!

1. Neem iemand in vertrouwentegenslagen- 'inzicht door ervaring'

Toon je emoties. Zit het leven tegen? Uit je dan. Ga niet in je uppie in een hoekje zitten tobben. Je voelt je dan vaak nog beroerder en denkt steeds negatiever. Toon je emoties. Dat is echt geen teken van zwakte. zoek contact met een goede vriend of een familielid en praat over wat je dwarszit. Word gerust boos, huil of schreeuw. Je tegenspoed verdwijnt niet, maar het geeft wel weer lucht. Daarnaast helpt het bespreken van je tegenslagen om te relativeren. Je bent niet de enige, het gaat niet “altijd” mis maar zit nu even tegen.

2. Tegenspoed is tijdelijk

Je leeft niet eeuwig en ook moeilijke tijden blijven niet altijd present. Realiseer je dat. Zeg het desnoods enkele keren per dag tegen jezelf. Het helpt je omgaan met tegenslagen. Op een dag word je wakker en ziet alles er een beetje zonniger uit. Echt!

3. Verzet je gedachten

Wil je omgaan met tegenslagen? Pieker dan niet de hele dag over mogelijke oplossingen voor je problemen. Het is veel beter afleiding te zoeken. Dat verzet je gedachten. Ga lekker fietsen of wandelen. Bel een goede vriend of maak een kruiswoordraadsel, bak je favoriete taart et cetera. Zo kom je even helemaal los van je tegenspoed.

4. Alles heeft een reden

Geloof je niet in toeval? Maar is het je overtuiging dat dingen met een reden gebeuren? Dan kan dat je helpen bij het verwerken van je tegenspoed. Immers, wat er momenteel gebeurt zie je dan bijvoorbeeld als een gebeurtenis of wijze les die je sterker maakt en helpt op een ander moment in je leven.

5. Schrijf je gevoelens van je af

Pech in je leven kan een rollercoaster aan emoties losmaken. Schrijf ze dagelijks van je af. Gewoon gaan zitten en opschrijven zonder dat je erbij nadenkt. Gevoelens verwoorden is namelijk een prima manier om met problemen om te gaan. Tevens helpt het je vaak ongemerkt je gedachten beter te ordenen. Probeer je tegelijkertijd ook de lichtpuntjes te noteren? Dan ontdek je gaandeweg je dat alles niet donker en grauw is. Ook schilderen of tekenen is een goede manier

6.Wees mild voor jezelf.

Oordeel niet te streng over jezelf. Wees je bewust van het oordeel over jezelf dat je waarschijnlijk hebt over jouw rol in deze tegenslagen. Kijk of je er iets van kunt leren en schuif dit oordeel vriendelijk opzij.

7. Lichtpuntjes bieden houvast

Probeer de positieve kanten van je problemen te zien. Wat levert dit je op? Welk inzicht heeft het je gegeven? Het maakt omgaan met tegenslagen gemakkelijker.

8. Zie de humor er van in

Lach jezelf gezond. Het werkt echt. Je kan het zelfs faken. Je hersenen maken namelijk geen verschil.

9. Wees dankbaar voor alles wat er wel goed gaat.

Noteer alles wat wel goed gaat op een lijst. Je zult versteld staan van de resultaten. Het geeft je hoop, moed en laat de liefde voor jezelf en het leven toenemen.

10. Heb vertrouwen

Geloven in je eigen kunnen en mogelijkheden draagt zeker ook bij aan omgaan met tegenslagen. Denk bijvoorbeeld eens aan eerdere strubbelingen. Die heb je toch ook overwonnen? Nou, waarom nu dan niet? Put daar kracht uit en heb vertrouwen in jezelf. Beweeg mee met de getijden van het leven. Het zonnetje kan niet altijd schijnen.

11. Afsluiten en doorgaan

Zeker, tegenslagen zijn nooit prettig. Je voelt je ellendig. Maar wat heeft het voor zin om er eindeloos in te blijven hangen? Dat geeft je een naar gevoel, maakt je somber en kan zelfs een depressie in de hand werken. Doe dat niet. Sluit het af. Zet een streep onder het verleden. Ga niet eindeloos zitten piekeren. Regel in plaats daarvan alles wat je kan regelen. Wikkel de dingen af. Vermijden van dingen zorgt voor herhaling en je blijft er aan herinnerd worden.

tegenslagen helpen! - 'inzicht door ervaring'Maak van je tegenslag je terugkomst! Laat dit het moment zijn om een volgende stap in je leven te zetten. Met de veerkracht, de kennis en ervaring ben je een voorbeeld en bron van inspiratie voor anderen.

12. Zoek professionele hulp

Lukt omgaan met tegenspoed je echt niet? overweeg dan eens een sessie coachen met paarden. klik hier om direct contact op te nemen