“Als je geboren wordt , ben je één met alles.

Niets ontbreekt. Je hebt alle essentiële kwaliteiten om te leven. Kwaliteiten als wijsheid, vreugde, liefde, helderheid. Je bent één met jezelf en de omgeving. Kijk maar naar een baby. als hij honger heeft huilt hij; als hij blij is dan lacht hij. Hij doet wat hij doet en hij is wie hij is. Er is geen weerstand. De energie stroomt vrij.

Overlevingsmechanismen

In elke mens schuilt de wil om te groeien, te bloeien en zich te ontplooien. Er is een kracht die ontwikkeld wil worden. Een kracht om naar buiten te komen met je eigen kleur. Je krijgt als jong kind door spiegeling van je omgeving bewustzijn van jezelf. Wanneer je met liefde naar buiten komt en dit wordt gezien, dan ontstaat er een gevoel van ‘ik ben liefde’. Helaas gaat het in deze fase vaak mis. Want wanneer je naar buiten komt met wie jij bent en je wordt niet gezien of afgewezen, dan is dat pijnlijk. De schrik zorgt voor afweermechanismen. De kwaliteit trekt zicht terug. Het lijkt net of er een gat ontstaat en je automatische overlevingsmechanisme treedt in werking. Het mechanisme doet nog meer, want ook het gat is ondraaglijk. Het mechanisme maakt een vulling om het gat te dichten, zodat het lijkt of je compleet bent. De opvulling lijkt op de verloren kwaliteit. stel dat je een levendig kind bent. Voor je omgeving ben je te levendig en dat wordt niet gewaardeerd. De boodschap is: je bent te druk. Er is pijn en leegte en je trekt je terug. Je vult het op met iets wat erop lijkt, ter verdediging tegen de pijn. Om te overleven leer je je langzamerhand aanpassen aan het gezin waarin je leeft en aan andere leefomstandigheden.

Hoe zich een zich een pantser vormt om je persoonlijkheid

Je leert steeds de voor jou op dat moment best mogelijk reactie kiezen. Kwaad worden en een grote mond opzetten, je terugtrekken, aardig zijn, humor. Naarmate je opgroeit merk je dat de ene strategie voor jou beter werkt dan de andere. Je kiest -meestal onbewust- uiteindelijk een vast manier van reageren die later als je volwassen bent automatisch elke keer omhoog komt als je met jezelf geconfronteerd wordt. Je leert je ware gevoelens te verstoppen. Je ego, je persoonlijkheid is een reactie op elke kwetsing. Het is een pantser naar buiten toe. Maar je pantser kan zo sterk, je sluiers kunnen zo ondoorzichtig worden dat je ook zelf niet meer naar buiten komt. Je hebt geen contact meer met wie je bent…

Om jezelf of een ander echt te begrijpen, wil je kijken onder de sluiers van een persoonlijkheid. Daaronder bevinden zich alle unieke kwaliteiten en stralende eigenschappen die er van nature zijn. Je ervaart jezelf of een ander zoals je werkelijk bent. Zonder oordeel. En juist door niet te oordelen of te veroordelen, kun je iemand ‘ont-moeten’ en werkelijk luisteren.”

ennaesleutels- "inzicht door ervaring' coaching en training

Wat deed dit met mij?

Dit is een citaat uit het boek ‘Enneasleutels’ van Rita van der Weck-Capitein. dit is een uitgebreide beschrijving van de 9 type persoonlijkheden volgens het Enneagram. Bovenstaande stukje raakte mij. het geeft op een mooi manier weer wat ik met coaching bij ‘inzicht door ervaring’ wil bereiken:

Degene die ik coach helpen om onder de sluiers van zijn of haar persoonlijkheid te kijken en daar de prachtige kwaliteiten terugvinden waarop die persoon het zicht was verloren.