chaos in je hoofd- inzicht door ervaringIs het soms ook zo’n warboel in jouw hoofd? Zoveel te doen, zoveel dingen die je niet mag vergeten, en dan liggen je spullen ook nog eens overal… Met deze tips help je jouw innerlijke chaoot even pauze te nemen en zorg je voor wat meer rust & orde!

Praktische tips

 1. Schrijf het op. Alle goede ideeën dingen die je niet mag vergeten, die afspraak die je snel even maakt.
 2. Zorg dat al je spullen een vaste plek hebben. Hang bijvoorbeeld je sleutels direct in het kastje en geef je mobiel éen vaste plek, liefst samen met de oplader.
 3. Heb één plek voor rommel. Bijvoorbeeld een laatje of kastje, zodat deze rommel niet steeds je eettafel overneemt
 4. Plan herhaalde taken op een vast moment. Bijvoorbeeld het schoonmaken van je huis, het doen van boodschappen en je administratie.
 5. Maak lijstjes. Voor je boodschappen, de dingen die je nog wilt doen, de films die je nog wilt zien. Door deze op aparte lijstjes ontstaat overzicht en is het niet meer nodig het allemaal te onthouden. Klik hier voor mij blog over lijstjes maken.
 6. Zorg voor routine. Doe dingen steeds op hetzelfde tijdstip of in dezelfde volgorde. Denk hierbij aan je ritueel na het opstaan of voor het slapen gaan, maar ook op vele andere moment is dit erg handig.
 7. Doe het nu. Als je bedenkt dat je een afspraak bij de tandarts moet maken. Doe het nu! Als je niet moet vergeten je collega bepaalde info te mailen. Doe het nu! Je een vlek in je kleding wilt wegpoetsen. Doet het nu! Als je je koffiebekers nog in de vaatwasser moet opruimen. Doe het nu!
 8. Zeg vaker nee. Hoe minder je te doen hebt, hoe minder je kunt vergeten. En je hebt af en toe tijd om op te laden. Oók niet verkeerd…
 9. Vraag jezelf regelmatig af waar je zin in hebt. Het is verrassend vaak mogelijk om dat ook te doen!

Oorzaken van chaos

Chaos ontstaat vaak als je uitstelgedrag vertoont. Niet vanwege het werk wat je uitstelt maar door de beslissing die je uitstelt. Dit is voor mij erg herkenbaar:

Zo vind ik het heel moeilijk om oppas te vragen voor mijn kinderen. Als ik dan bijvoorbeeld uitgenodigd wordt voor een interessante workshop waar ik eigenlijk graag heen wil, blijft dit me dagen bezighouden. Regel ik oppas en ga ik erheen, of doe ik dit niet?  Dan ben ik er zelf voor mijn kinderen maar gaat deze kans aan mij voorbij. Een dag van te voren besluit ik dan dat ik toch wil gaan. Hals overkop moet er nu oppas geregeld worden, hoe doen we het met vervoer want mijn partner heeft nu ook de auto nodig en wie zorgt er voor boodschappen voor het avondeten en eigenlijk had ik nu ook al met een vriendin afgesproken en wilde het huis opruimen.

hoofd in chaos- inzicht door ervaringChaos heeft ook te maken met het niet stellen van prioriteiten. Vraag jezelf een af: Wat vind ik nu echt belangrijk in je leven? Schrijf het antwoord op deze vraag eens op een papier en geeft vervolgens alle zaken die je opschrijft een nummer. Je top 3 daar ligt je focus: dit zijn de zaken die op dit moment het meest belangrijk voor je zijn. Wanneer de chaos weer toe dreigt te slaan en er allerlei gedachten in je hoofd zitten, of allerlei zaken op je af komen, vraag jezelf dan af of deze dingen tot je top 3 behoren. Zo niet kijk dan of je we weg kunt strepen, over kunt dragen of op een andere manier kunt zorgen dat jij de gedachten/zaken los kunt laten

Tips tegen chaos in je hoofd

Nog meer tips om weer regie te krijgen over jouw gedachten en je te focussen op dat wat echt belangrijk voor je is

 1. Gebruik het woordje ‘niet’ zo min mogelijk. Je onderbewust kan het woordje niet niet verwerken wat betekent dat het juist bezig gaat zijn met hetgaan jij niet(meer) wilt.

Lees de volgende doelen maar eens zonder het woordje niet

 • Ik wil niet meer geleefd worden door mijn omgeving
 • Ik wil mijn dag niet meer laten bepalen door wat anderen van mij verwachten.
 1. Formuleer in je communicatie wat jij nu precies wél wil

Bijvoorbeeld: Ik wil mijn eigen leven leiden en de dingen doen die echt belangrijk voor me zijn. Maak nu voor jezelf concreet welke dingen dit zijn voor jou.

 1. Vraag door (ook bij jezelf) als iets je nog niet helemaal duidelijk is met: Wat bedoel je precies?/Wat zou je nu precies willen?
 2. Formuleer je gedachten heel bewust steeds positief
 3. Zorg dat je doelen uitgaan van wat jij precies wilt. Dus concreet en niet gericht op de ander maar op hetgeen je zelf invloed op hebt

7 positieve eigenschappen van chaotische mensen

chaos loesje- inzicht door ervaringChaotisch zijn gaat samen met een heleboel mooie eigenschappen. Naast het toepassen van praktische tips en tips om je gedachten te structureren is het heel mooi om deze kwaliteiten bij jezelf of bij anderen te zien en te waarderen. Dit helpt mee om de chaoot in je zelf te accepteren.

 1. Goed in zoeken Omdat ze regelmatig iets kwijt zijn, verstaan veel chaotische mensen de kunst van het zoeken. Ze hebben geavanceerde zoekstrategieën ontwikkeld, waarmee ze bijna alles kunnen terugvinden.
 2. Denken in mogelijkheden
 3. in plaats van te zien wat er allemaal niet kan, zien chaotische mensen overal een veelheid van mogelijkheden en kansen in. ze hebben een zeer actief en creatief brein dat overal ideeën over creëert.
 4. Zijn flexibel. Chaotische mensen maken zich niet druk om tijd. Ze zijn eraan gewend dat dingen anders lopen dan gepland er zijn immers zoveel mogelijkheden.
 5. Functioneren goed bij weinig structuur. Chaotische mensen zijn gewend aan de aanblik van stapels op hun bureau. Ze voelen zich thuis tussen een veelheid van spullen, ideeën en mogelijkheden. Ze raken niet in paniek wanneer ze in een situatie of project terecht komen waar veel onduidelijkheid is.
 6. Chronisch optimistisch. Doordat chaotische mensen denken in mogelijkheden zullen ze ook bij tegenslagen positief gestemd blijven. Ze gaan uit van het meest positieve scenario en kunnen als geen ander relativeren
 7. Een leven vol verrassingen Bij gebrek aan planning of vooruitzien is iedere dag een avontuur. Chaotische mensen staan open voor wat er op hun pad komt en stoppen hun energie in dat wat zich voordoet.
 8. Gewend aan calamiteiten. Als gevolg van de eerder genoemde eigenschappen, krijgen uiterst chaotische personen regelmatig een kleine of grotere crisis voor de kiezen. Ze kunnen dan als geen ander improviseren en pragmatisch handelen

Heb je na het lezen van deze tips behoefte aan meer ondersteuning in het omgaan met de ‘chaoot’ in jezelf, het brengen van meer structuur in je leven of het focussen op dat wat echt belangrijk is in jouw leven? neem dan contact op met ‘inzicht door ervaring’ voor een vrijblijvende kennismaking. Klik hier om direct contact op te nemen.