Vandaag heb ik een inspirerende bijeenkomst gehad met een aantal andere gedreven ondernemers. Toen ik mij het voorgestel kreeg ik vervolgens de volgende vraag:  Hoe houd jij alle ballen in de lucht ?

Hoe doe je dat allemaal? Je hebt een baan als coördinator buurtbemiddeling en bent bij nog meer projecten betrokken, een eigen bedrijf, volgt opleidingen, zit midden in een mega-verbouwing en je hebt ook nog eens een 3 kinderen rondlopen. Hoe combineer je alles?” Ik moet je eerlijk zeggen, ik moest hier even over nadenken. Hoe houd ik eigenlijk al die ballen in de lucht?

13 tips waarmee ik alle ballen in de lucht houdalle ballen in de lucht 'inzicht dooe ervaring'

 1.  Kies de belangrijkste ballen. Stel prioriteiten, je kan niet álles. In mijn geval betekent dit dat ik naast het rijden van mijn paard niet buitenshuis ga sporten en dat mijn huis niet altijd schoon en opgeruimd is.
 2. Zeg ook eens nee. Voel je niet schuldig. Heb er vrede mee dat je keuzes maakt en dus bepaalde zaken niet doet, uitbesteedt of uitstelt. Bewaak je energie, je tijd, je humeur en je gezondheid, want dat zijn immers zaken die jij en je kinderen hard nodig hebben.
 3. Accepteer dat je niet perfect bent, dat je geen superman of -woman bent. Leg de lat wat minder hoog voor jezelf, en wees trots op wat je allemaal op een dag hebt weten te bereiken in plaats van gefrustreerd te raken over wat je niet hebt gedaan.
 4. Organiseer. Ik maak graag lijstjes: to-do lijstjes, niet-vergeten lijstjes en te-onthouden lijstjes. Dit betekent: uit mijn hoofd en op papier of in mijn telefoon. Gebruik ook een familie planner of gezamenlijke agenda, verdeel taken en houd vast aan vaste routines. Een goede planning geeft rust.
 5. Accepteer of vraag om hulp. Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen, want dit voelt voor hen aan als falen. Maar wie heeft ooit gezegd dat je het allemaal alleen moet doen? Bedenk ook dat mensen het vaak fijn vinden om een ander te kunnen helpen. Trek dus aan de bel als het je boven je hoofd groeit want hulp komt meestal niet zomaar aanwaaien.
 6. Begin een ruilhandel. Jij bent een ster in koken maar strijken is niet aan jou besteed terwijl je vriendin strijken rustgevend vindt maar in de keuken niets kan beginnen? Jij kookt voor haar, zij strijkt voor jou en je bent allebei geholpen. Zo kun je ook denken aan het passen op elkaars kinderen. Maak het jezelf makkelijk door diensten te ruilen.
 7. Geef jezelf aandacht. Zet jezelf niet op de laatste plaats maar besteed aandacht aan jezelf. Dus ga naar bed als je moe bent of lees dat leuke boek als je er vrolijk van wordt. Door dingen te blijven doen die mij blij maken en energie geven, kan ik het jongleren met alle ballen in ieder geval een stuk beter volhouden.
 8. Laat los. Als je situatie verandert, betekent dat ook vaak dat dingen die je altijd op een bepaalde manier hebt gedaan, die altijd voor je werkten, die veilig en vertrouwd voelden, nu niet meer dat effect hebben. Laat deze zaken los. Denk bijvoorbeeld aan routines en tradities, maar misschien ook aan werk en relaties.
 9. Wees flexibel. Een hoop ballen in de lucht houden kan er toe leiden dat bij het kleinste zuchtje wind alle ballen op de grond vallen, zoals een ziek kind, oppas die opeens afzegt of een auto die niet start. Daar gaat je strakke planning. Ik kon hier heel onrustig van worden totdat ik accepteerde dat iedereen wel eens te maken krijgt met overmacht en dat hoe je hier mee omgaat bepaalt of je de boel snel weer op de rit hebt of niet!
 10. VOF Gezin. Run je gezin als bedrijf, compleet met tussentijdse functioneringsgesprekken. Verdeel taken. Kinderen vinden het vaak leuk om ook te helpen. Laat ze bijvoorbeeld tafeldekken. Evalueer ieder kwartaal samen hoe het gaat. Niet tevreden? Stel dan bij. Het klinkt heel ongezellig, maar als iedereen weet waar hij aan toe is, dan scheelt dat een hoop frustratie.
 11. Aandacht. Vergeet in alle drukte elkaar niet. Je zult de eerste niet zijn… Investeer in je relatie, jullie zijn de basis van alles. Maak tijd voor elkaar en ga er ook samen tussenuit. Dat zorgt ervoor dat jullie het later als de kinderen het huis uit zijn ook nog gezellig hebben samen.
 12. Maak een einde aan zoekstress. Ruim je huis op – alles wat er niet is geeft ook geen troep. Geef spullen een vaste plek. Mest je kasten eens per jaar uit. En breng je administratie op orde. Koop een map en berg je papieren daarin op. Werk post een keer per week op een vast moment weg.
 13. Blijf lachen. Jongleren met een hoop ballen is gewoon hard werken en niet altijd leuk of gemakkelijk. Ik blijf gemotiveerd door mij te focussen op successen, groot of klein, door oog te houden voor grappige momenten en vooral door bewust het glas als half vol te zien en niet als half leeg.

Merk je dat het aantal ballen dat je in de lucht houdt te groot is en dat het je (te) veel energie kost om alles draaiende te houden. Gaan de direct aan de slag om het aantal ballen te verminderen met onderstaand stappenplan.

Zelf aan de slag om je aantal ballen te verminderen

ballen in de lucht 'inzicht door ervaring'Stop! Voordat je verder gaat met lezen wil ik je het volgende vragen: Hoeveel ballen hou jij op dit moment in de lucht, zakelijk en privé? En hoeveel daarvan zijn echt nodig? Dit bericht gaat over prioriteiten stellen en keuzes maken. Met andere woorden: Hoe kan je het aantal ballen dat je in de lucht houdt verminderen? We gaan dit doen in 7 eenvoudige stappen.

Stap 1: Hoeveel ballen hou jij in de lucht?

Heb je het ook zo druk, maar sta je nooit stil bij hoe dat komt? Dan is het hoog tijd om het aantal ballen dat je in de lucht houdt te verminderen door de juiste prioriteiten te stellen en keuzes te gaan maken.

Je kunt dit alleen doen door eerst te kijken welke ballen je in de lucht houdt. Kijk omhoog en tel het aantal ballen dat je hebt. Teken deze ballen uit en voorzie elke bal van een naam. Klaar? Dan gaan we nu verder.

Stap 2: Denkbeeldige ballen

Druk, druk, druk. Tijdsdruk zit vaak ‘tussen de oren’. Vraag in een willekeurige organisatie aan 10 personen of ze het druk hebben, en 8 (of meer) daarvan zullen deze vraag volmondig met ‘Ja’ beantwoorden. Vraag nu aan dezelfde personen of hun collega’s het druk hebben en je krijgt een heel ander beeld. Blijkbaar houden we dus veel denkbeeldige ballen in de lucht.

Er is een groot verschil tussen je druk denken en het druk hebben. Het verschil hiertussen zijn de denkbeeldige ballen. Denkbeeldige ballen zijn ballen waarmee je jezelf voor de gek houdt. Ze bestaan niet echt. Bekijk welke ballen tot de denkebeeldige ballen behoren. Deze mag je nu loslaten en laten vallen. Streep ze door!

Stap 3: Ballen van een ander

Ballen van een ander zijn de ballen die niet van jou zijn maar die je toch in de lucht houdt. Iemand heeft ze een keer opgegooid en jij hebt ze gevangen. Deze ballen mag je nu weer teruggooien naar de juiste eigenaar. Streep ze door en benoem de eigenaar aan wie je deze bal gaat teruggeven.

En je hoeft niet altijd JA te zeggen wanneer iemand anders een bal naar jouw gooit. Het is aan jou om hem te vangen, of niet.

Stap 4: Ballen met een kleurtje: Prioriteiten stellenballen ordenen 'inzicht door eraring'

Zien al jouw ballen er hetzelfde uit? Dan is het hoog tijd om ze een kleurtje te geven. Misschien hebben je ballen al een verschillend formaat. Sorteer je ballen door ze een kleurtje te geven (b.v. Rood, Oranje, Blauw) en ze de grootte te geven die ze voor jou hebben.Vervolgens geef je elke bal een cijfer om aan te geven wat zijn prioriteit is Door prioriteiten te stellen maak je onderscheidt tussen de belangrijke ballen en ballen die minder belangrijk zijn.

Stap 5: Ballen uit het verleden en ballen uit de toekomst

Ballen uit het verleden zijn ballen die je nog wel in de lucht houdt maar die inmiddels verleden tijd zijn. Je bent er nog wel mee bezig, misschien uit gewoonte, of je kan er geen afscheid van nemen. Deze ballen mag je een mooi plekje geven zodat je er af en toe naar kunt kijken maar niet meer omhoog hoeft te houden.

Ballen uit de toekomst zijn de zorgen die je maakt over de toekomst. ‘Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.’ Deze ballen hebben nu nog geen nut en mag je bewaren voor later.

Stap 6: Keuzes maken

Met gekleurde, gecijferde ballen van verschillende formaten is het makkelijker om keuzes te maken. Je kunt b.v. kiezen om alleen de rode en oranje ballen in de lucht te houden en de blauwe ballen even opzij te zetten. Je zou er ook voor kunnen kiezen om sommige ballen te gooien of te delegeren naar een ander. Het is aan jou hoeveel ballen jij in de lucht wilt houden.

Stap 7: Belemmerende ballen

Na het prioriteiten stellen, keuzes maken, en alle ander ballen die je hebt laten vallen of opgeborgen zijn er ook nog de belemmerende ballen.

Belemmerende ballen zijn ballen die je in de weg zitten maar steeds maar terug komen. Denk hierbij aan belemmerende en irrationele gedachten, angsten, onzekerheden en andere hersenspinsels. Je kan ze missen als kiespijn en ze zijn niet (meer) nodig. Hou ze eens een tijdje vast, en geef ze aandacht, in plaats van ze steeds maar ophoog te blijven gooien.

paard met bal 'inzicht door ervaringIn het coachen met paarden kennen we een activiteit die hier perfect op aansluit. Zoek je ondersteuning bij het ordenen en loslaten van jouw ballen? neem dan contact op met ‘inzicht door ervaring’ voor een sessie coachen met paarden.