Het hele leven bestaat uit keuzes en dat is soms erg lastig. Maar laat je hierdoor niet tegenhouden of afremmen!

Waarom je de knoop gewoon door moet hakken

Zodra je een keuze maakt kun je vooruit, dan kun je aan de slag. Je weet van tevoren niet zeker of de keuze die je maakt de perfecte keuze is, maar daar kom je snel genoeg achter.

kiezen- 'inzicht door ervaring' helpt

Het heeft weinig zin om je leven te besteden aan wikken en wegen. Het is veel leerzamer om het leven te ervaren.

  • Het niet nemen van een beslissing is ook een beslissing.
  • Vaak weet je onbewust allang welke keuze de juiste is voor jou. Als je het echt niet meer weet, volg dan ‘gewoon’ je gevoel.
  • Vaak is het goed mogelijk om een ‘verkeerde keuze’ te herstellen. Soms kost dat wat geld of levert het gedoe op. Maar er zijn ergere dingen in de wereld. Wat als je niet de perfecte opleiding kiest? Jammer, maar je kunt nog wisselen.
  • Door in te zien dat je keuzes meestal niet definitief zijn, word je minder bang om de verkeerde keuze te maken, en kun je de knoop sneller doorhakken.
  • Ons vermogen om de toekomst te voorspellen is bijzonder zwak. De uitkomst van de keuze die we maken blijkt toch meestal anders van onze verwachting Til daarom niet te zwaar aan je keuze
  • Vaak als je een keuze maakt, ben je uiteindelijk tevreden met deze keuze. Dat komt omdat we onszelf niet graag ongelijk geven. Dus ons brein voorziet on. van allerlei redenen waarom we het juiste hebben gedaan.
  • Besef dat de ‘perfecte’ keus niet bestaat. Kies voor de optimale keuze gezien de situatie. Die is goed genoeg.

We staan allemaal weleens op het punt dat we niet weten wat we moeten doen. Je kunt ervoor kiezen om lang te blijven hangen op deze plek, en zo je leven op ‘pauze’ te zetten.

Je kunt er ook voor kiezen om de knoop door te hakken en uit te gaan zoeken of je gelijk had. Om een beetje in het diepe te springen, en gewoon te kijken wat er gebeurt.

Dat is soms eng, dat klopt. Maar het is ook lekker effectief omdat je snel vooruit komt én omdat je veel meer leert. Dus let’s do it, hak die knoop door!

keuzes maken- 'inzicht door ervaring' helpt

Twee strategieen om die keuze succesvol te maken

Bewust keuzes maken

Deze manier ligt het meest voor de hand en sluit aan bij wat veel mensen onbewust al doen. Ik zal het uiteen zetten in een simpel stappenplan:

1. Bepaal wat je wilt: het is een bekend stuk uit Alice in Wonderland. Alice komt op een splitsing aan en vraagt aan de grijnzende kat welke kant ze op moet. De kat vraagt waar ze naartoe moet. Alice zegt dat ze het niet weet. Waarop de kat terecht antwoord: als je niet weet waar je naartoe wilt, maakt het ook niet uit welke afslag je neemt. Besluit daarom allereerst wat je wilt bereiken.

2. Schrijf je mogelijkheden op: het is belangrijk om helder te krijgen wat er allemaal mogelijk is. Soms zorgt het denken over deze stap er ook voor dat je nieuwe mogelijkheden ontdekt.

3. Schrijf op wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende mogelijkheden. Schrijf voor elke keuze de argumenten voor en de argumenten tegen op.

4. Geef de argumenten een cijfer en tel ze op. Argumenten tegen krijgen negatieve cijfers (-4 of -2 bijvoorbeeld). Argumenten voor krijgen een positief cijver (zoals een 6 of een 8). Tel de cijfers achteraf op en kijk welke mogelijkheid wint. Dat is de winnaar en je keuze.

Onbewuste keuzes maken

De Nederlandse onderzoeker Ap Dijksterhuis heeft een hele andere visie op keuzes maken. Hij raad aan om er een nachtje over te slapen.

Een voorbeeld van een situatie waar onbewust keuzes maken succesvol is is deze:

Je zit op je werk te worstelen met een probleem en je komt er niet uit. Je gaat gefrustreerd naar huis en denkt er op de terugweg nog lang over na. Thuisgekomen wacht je een avondje borrelen met goede vrienden. Het is erg gezellig, maar het wordt eigenlijk veel te laat. De volgende dag kom je enigszins brak op kantoor en ineens zie je de oplossing van het probleem. Klaarblijkelijk is het onderbewustzijn doorgegaan met het bedenken van een oplossing terwijl je compleet ergens anders aan dacht.

Bij het maken van een keuze is er vaak niet echt sprake van één oplossing, maar eerder van een sterk gevoel dat een van de keuzes de beste is. Het is de kunst om daar op te vertrouwen. Nu je weet dat je onderbewuste uitstekend keuzes kan maken, wordt dat wellicht iets makkelijker

Wat is de beste manier?

Dat is per persoon verschillend. probeer ze gewoon allebeid. ben je hierna nog in twijfel? Vertrouw dan op je gevoel

Er is altijd een andere keuze

Het is altijd mogelijk een andere keuze te maken. We zitten vaak vast omdat we denken geen keuze te hebben. Problemen zijn een product van het denken, niet van de realiteit (citaat van John Weeler). Vaak zitten we vast omdat we maar op 1 manier naar de situatie kijken. Als je leert de situatie op een andere manier te bekijken, zijn er vaak meerdere oplossingen en keuzemogelijkheden beschikbaar. Dus als je denkt vast te zitten, weet dan dat er ook altijd een uitweg is, dat er keuzes mogelijk zijn die je nu nog niet ziet. Om helder te kunnen zien, hoef je vaak alleen van perspectief te veranderen.

Wanneer een probleem je pad kruist, verander dan je richting maar niet je bestemming.

Tips om succesvol keuzes te maken

Voor de eeuwige twijfelaars volgen hier nog wat extra tips:

Relativeer
Probeer eens van een afstandje naar je zelf te kijken. Bijvoorbeeld vanuit de lucht: dan lijken mensen net door elkaar heen krioelende mieren. Eén van die stipjes ben jij en je vraagt je vertwijfeld af: moet ik die blauwe tas met witte stippen nemen, of die witte met blauwe stippen?

Goed is goed genoeg
Probeer het advies van anderen ter harte te nemen, als ze tegen je zeggen: ‘Doe niet zo moeilijk!’. Denk niet: maar is dat andere apparaat niet beter? Nee, denk: goed is goed genoeg.

Negeer andere opties
Als je zojuist een besluit hebt genomen over je vakantie, je nieuwe opleiding, je nieuwe jeansbroek. Stop dan daar en ga genieten.

Durf te kiezen
Denk aan wat jij leuk vind, niet aan wat anderen doen. Wees niet bang om onaardig gevonden te worden of buiten de boot te vallen.

Kwestie van doen
Als je veel nadenkt en nog eens nadenkt, wordt je besluit echt niet beter. Stop het gewik en geweeg en hak de knoop door. En mocht je erachter komen dat je toch niet zo’n handige keuze hebt gemaakt, dan is er geen man overboord. Je weet gewoon een beetje beter wat je wél wilt!

Heb jij moeite met het maken van keuzes?

Met bovenstaande technieken en tips is het maken van keuzes over het algemeen al een stuk makkelijker. Soms merk je echter dat het je niet lukt om tot een keuze te komen op een punt dat voor jou erg belangrijk is. Dan is coaching met paarden mooie manier om je aan die inzichten en dat vertrouwen te helpen welke die je nodig hebt om deze keuze te maken

Een coaching met paarden over het maken van keuzes kan al in één of twee gesprekken tot een inzicht in de juiste keuze en vertrouwen over het uitvoeren van deze keuze leiden. Klik hier voor meer informatie over coaching met paarden of neem direct contact op