EFT (Emotional Freedom Technique) is een methode waarmee je emotionele bagage kunt loslaten en lichamelijke klachten kunt verminderen. Het is snel, eenvoudig en duurzaam – klachten komen over het algemeen niet meer terug!

Resultaat: je zit lekkerder in je vel, en zelfs wanneer je een dipje hebt… dan heb je EFT als tool om daar zelf snel iets mee te doen. EFT kun je in korte tijd leren, en daarmee heb je de sleutel in handen om je dagelijks leven een stuk aangenamer te maken.

 ‘Met EFT kun je emotionele bagage loslaten in plaats van ermee te moeten leren leven.’

 • snel
 • eenvoudig
 • duurzaam
 • universeel (iedereen kan het leren)
 • bij vrijwel alle klachten – lichamelijk, mentaal én emotioneel
 • ook voor het verbeteren van prestaties, bijv. op zakelijk of sportief vlak

De methode zelf bestaat uit het kloppen op een aantal punten op je gezicht en romp, terwijl je een aantal zinnetjes herhaalt die te maken hebben met je klacht

NB: Bedenk dat het soms beter is om de begeleiding over te laten aan een expert, zodat je je helemaal kunt overgeven aan je eigen proces. Maak in dat geval vooral een afspraak met inzicht door ervaring. Pascal kan je begeleiden in EFT sessie en zal deze indien gewenst integreren of combineren met een sessie coachen met paarden.

EFT: ontstaan en theorie

Gary Craig- inzicht door ervaringDe EFT techniek is ontwikkeld door Gary Craig, een NLP-master en zakenman met een interesse in het spirituele. Gary Craig heeft geen achtergrond als arts of psycholoog, maar volgde een cursus in Thought Field Therapy (TFT): een alternatieve geneeswijze waarbij men klachten behandeld door in specifieke volgorde met de vingers op meridiaanpunten in het bovenlichaam te kloppen. en vereenvoudigde deze techniek tot een standaard procedure die voor ieder probleem hetzelfde is. Deze therapie noemde hij Emotional Freedom Techniques, oftwel EFT, waarbij er op 12 vaste punten op het lichaam wordt geklopt, en de volgorde van de te ‘tappen’ meridiaanpunten niet uitmaakt.

EFT gaat uit van de theorie dat negatieve emoties onstaan in een aantal fases:

 •  Men heeft een negatieve ervaring
 • Het lichamelijk energiesysteem raakt verstoord
 • Het verstoorde lichamelijk energiesysteem zorgt voor negatieve emoties

lichamelijk energiesysteem- inzicht door ervaringDe verstoring in het lichamelijk energiesysteem heeft volgens de EFT theorie een energieblokkade tot gevolg, waardoor de negatieve emotie niet kan worden ontladen, en er psychische en lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Deze emotionele blokkade wordt binnen EFT een “psychological reversal” ofwel “psychologische omkering” genoemd. Psychological reversal wordt gezien als een vorm van zelfsabotage; de persoon wil van een klacht af, maar houdt onbewust negatieve emoties vast. Een deel van de persoon zou nog niet klaar zijn de klacht los te laten, waardoor er een onbewuste weerstand ontstaat tegen de behandeling van de klacht. EFT gaat er daarom van uit dat de ontstane klachten niet te verhelpen zijn door alleen de oorspronkelijke negatieve ervaring weg te nemen. De klachten kunnen volgens EFT enkel effectief behandeld worden wanneer door middel van EFT de energieblokkade oftewel de psychological reversal wordt opgeheven, en de verstoring in het lichamelijk energiesysteem wordt hersteld, zodat de energie weer vrij door het lichaam kan stromen.

Het idee van een lichamelijk energiesysteem wordt ook gebruikt bij andere vormen van lichaamsgerichte therapie en spirituele geneeswijzen.

EFT in praktijk

In praktijk is EFT een vrij eenvoudige methode, die bestaat uit een vaste procedure. Allereerst formuleert de persoon de klacht. Wanneer je een sessie bij een EFT coach of therapeut volgt helpt deze je bij het vinden van de emoties, gedachten en gedragingen die in verband staan met de klacht. Wanneer alle aspecten zijn geïdentificeerd, kan ieder aspect behandeld worden met de EFT methode, die bestaat uit 5 stappen:

A Voorbereiding

1 Formuleer de klacht waaraan je wilt werken. Wees kort en bondig en specifiek.

2 Bepaal op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 staat voor een stressvrije en klachtenvrije ervaring, terwijl 10 het hoogst mogelijke niveau van negatieve emoties zoals stress, angst, verdriet of spanning belichaamt hoeveel last je hebt van deze klacht.

gammut punt en karate Chop- inzicht door ervaring3 Affirmatie. Om de emotionele blokkade, ook wel psychological reversal genoemd, op te heffen, spreek je een zogenaamde affirmatietekst uit. De affirmatietekst gaat als volgt: “Ik accepteer mezelf en hou van mezelf ondanks …. (mijn probleem)”, Wrijf op de “zere plek” of klop op het karatepunt (Karate Chop) en herhaal daarbij 3X deze zin.

een ander voorbeeld van een affirmatiezin die je kunt gebruiken is: Ook al heb ik….., ik accepteer mezelf precies zoals ik ben.”

B. Klopronde 1

Klop 5-7 maal op onderstaande punten en spreek daarbij hardop de klacht uit. (Bijvoorbeeld: deze stekende pijn, mijn verlangen naar chocola, mijn onzekerheid).

 • eft kloppunten- inzicht door ervaringbegin van de wenkbrauw (1)
 • zijkant oog (2)
 • onder oog (3)
 • onder neus (4)
 • onder de kin (5)
 • net onder begin sleutelbeen (6)
 • onder de oksel, ter hoogte van je bh-bandje of tepel (7)
 • (zijkant duim, nagelriem (8) – zijkant wijsvinger (9) – zijkant middelvinger (10) – zijkant pink (11))
 • karatepunt (12)
C. 9 Gammut procedure

Terwijl je klopt op het gootje tussen de handbeentjes van je pink en ringvinger (Gammutpunt, zie afbeelding hierboven karate chop):

 • kijk recht vooruit, sluit je ogen – open je ogen en kijk weer vooruit –
 • kijk rechts naar beneden en weer vooruit – kijk links naar beneden en weer vooruit –
 • maak met je ogen een grote cirkel met de klok mee – maak met je ogen een grote cirkel tegen de klok in –
 • neurie de beginregel van een liedje (bijvoorbeeld “Happy birthday”) –
 • tel hardop tot 5 –
 • neurie de begin regel van een liedje
D. Klopronde 2

Herhaal klopronde 1

E. Testen

Bepaal op een schaal van 0 tot 10 hoe je de intensiteit van je klacht ervaart als je er nu weer aan terugdenkt. Sluit hierbij je ogen. Als je nog geen 0 scoort: herhaal fase A t/m E net zo vaak tot je 0 bereikt

Als EFT niet lijkt te helpen

Als de intensiteit van je probleem niet daalt, je klachten niet verdwijnen en/of je prestaties niet verbetert, kan dat meerdere dingen betekenen:

 • de kwestie waaraan je wilt werken, heeft te veel aspecten en je hebt ze nog niet allemaal aangepakt
 • er zit een diepere kwestie onder, waar je zelf (nog) niet bij kunt
 • emoties kunnen veranderen, bijv. van woede naar verdriet, waardoor het lijkt alsof je geen vooruitgang boekt terwijl de verschuiving laat zien dat er beweging in komt
 • lichamelijke sensaties kunnen “verhuizen”, bijv. pijn in je schouder kan verplaatsen naar je onderrug, zodat het lijkt alsof het probleem alleen maar verplaatst
 • als het om grotere problemen gaat, hebben we vaak een blinde vlek die ons belemmert om de kern van het probleem aan te pakken.

Meer weten over EFT?

Wil je graag een voorbeeld zie hoe EFT werkt in de praktijk? kijk dan eens op www.youtube.com. Klik hier voor een video van Gary Craig (de ontwikkelaar van EFT) waarin hij zelf de werkwijze van EFT uitlegt. 

Meer lezen over de werkwijze van EFT? Klik hier voor de Nederlandse vertaling van de uitgebreide handleiding EFT van Gary Craig.

Klik hier voor een inspirerende video van Bruce Lipton. Hij vertelt in deze video hoe gedachten je ziek of ongelukkig kunnen maken als je niet de goede controle en inzichten hebt over hoe de kracht van de gedachten werkt.
Bruce Lipton is een celbioloog die zich lang heeft beziggehouden met het gegeven hoe gedachten ons leven in al zijn facetten beinvloeden. Zijn wetenschappelijke bevindingen zijn een openbaring maar ook tegelijk ook ‘schokkend’ en hebben enorme concequenties op allerlei gebieden